SIVURAJAHEITTO: Jalkapallo kuuluu kaikille

Palloliitto on kampanjoinut ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolesta, kuten hyvän lajiliiton tuleekin tehdä. Jalkapallon yhteiskunnallinen hyöty on taloudellisesti ja sosiaalisesti merkittävä. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että ne asiat, joiden puolesta kampanjoidaan ovat vielä vaiheessa ja kesken – niihin tarvitaan todellisia muutoksia arjen tasolla. Kun samoilla kentillä PPJ:n kanssa harjoitteleva HIFK pyrkii kampanjoimaan yleisöä paikalle, niin viesti on selvä: nykyinen ei ole riittävän hyvä.


Nykyinen tilanne ihmisoikeuksissa ja yhdenvertaisuudessa ei ole riittävän hyvä. Parhaimmillaan jalkapallojoukkue tuo lapsille ja nuorille valtavan merkityksellisen kokemuksen yhteisöllisyydestä. Jokainen (kyllä, jokainen) haluaa kuulua johonkin. Jos paikkasi löytyy urheilujoukkueesta tai -seurasta, niin tilanne on erinomainen. Jos ei löydy, niin tilanne voi olla toisenlainen.


Itse vähemmistön edustajana tiedän miltä ulkopuolisuus voi tuntua. Se ei ole kivaa. Jalkapallojoukkueen todellisiksi jäseniksi haluavat ihmiset pyrkivät noudattamaan kyseisen yhteisön sääntöjä ja normeja. Urheilujoukkueissa nämä säännöt ja normit voivat joskus näyttäytyä aika tiukoilta ja ehdottomilta. Onneksemme asia on jo paljon paremmalla tolalla kuin vuosia sitten.


Samalla rohkaisen kaiken ikäisiä joukkueita kaikissa jalkapallon eri sarjoissa todella miettimään mikä joukkueen sisällä on ok. Aika moni asia nimittäin on, kuten esimerkiksi kannustaminen, rohkaiseminen, ystävällisyys, rehellisyys ja niin edelleen. Ei ole ok syrjiä ketään sukupuolen, uskonnon, ihonvärin tai seksuaalisen suuntautumisen takia. Ei ole ok satuttaa toista fyysisesti tai henkisesti tarkoituksella.


Homottelu ja huorittelu on saatava todellakin kuriin. Se ei palvele ketään eikä mitään. Edelleen saa puhua suoraan ja elää tunteella pelissä. Meidän ei pidä liikaa hyssytellä ja varoa mitä sanotaan, mutta rajat meidän tulee asettaa.