Jos et näe tätä viestiä oikein, voit katsoa sitä verkossa
 
PPJ:n jäsentiedote
     
 

Lokakuu 2013 - jäsentiedote 10

Tutustu myös PPJ:n kotisivuihin ja facebook-sivustoon, http://www.ppj.fi ja https://www.facebook.com/PalloPojat

Tervetuloa PPJ-Gaalaan kuluvan viikon torstaina!

Odotettu ja perinteinen koko seuran iloinen suurtapahtuma järjestetään Nosturissa torstaina 24.10.2013 klo 18-20.00. Ohjelmassa on mm. vuoden pelaajien, joukkueen, seuratoimijoiden ja JoJo:n palkitseminen. Pelaajille on tarjolla pientä purtavaa - mukana myös yllätysesiintyjä! Pukukoodina pelaajille: sinivalkoiset pelipaidat. Osoite: NOSTURI, Telakkakatu 8, 00150 Helsinki.

PPJ-01 pojat järjestivät oman turnauksen Väiskillä 29.9.

Teksti: Fredrik Vikström
Kuvat: Pekka Hannila

Sunnuntai 29.9.2013 oli nollaykkösen pojille historiallinen, kun luvassa oli ikäluokalle kautta aikojen ensimmäinen oma turnaus. Turnaus järjestettiin uudella Väiskin tekonurmella. Kokemus oli kaikin puolin positiivinen: Lämmin syysaurinko jaksoi paistaa koko päivän, kioskilla kävi päivän mittaan kova kuhina ja pelit sujuivat mukavasti ja tarjosivat jännitystä todella runsaslukuiselle turnausyleisölle.

Turnauksessa pelasi Helsingin kovimpia haastejoukkueita mm. HPS ja koko turnauksen voittanut Valtti. Lisäksi oli todella mukavaa saada vieraita Turusta, kun Inter, joka on isännöinyt meitä jo parissakin turnauksessa, päätti tulla vastavierailulle "Stadiin".

Nollaykköset osallistuivat turnaukseen kahdella joukkueella: siniset ja valkoiset. Siniset kärsivät niukkoja tappioita ja lopulta sijoittuivat seitsemänneksi kun taas valkoiset venyivät dramaattisesti viime hetken maalilla tasapeliin Käpan kanssa ja menivät finaaliin. Finaalissa oli tiedossa lisää draamaa kun turnauksen voitto ratkesi vasta rankkarikisassa. Tässä Valtti oli yhden vedon verran parempi ja otti komean turnausvoiton. Turnaus oli kuitenkin jatkoa haastejoukkueiden hienolle turnaussaldolle: Vuonna 2013 haastepelaajat ovat napsineet seitsemän mitalia kymmenestä turnauksesta! Kaiken kaikkiaan turnaus oli sen verran mukava kokemus, että näitä järjestää jatkossa mieluusti lisääkin.

PPJ-01 pojilla onnistunut muutoksien vuosi

Teksti: Fredrik Vikström

Kausi 2013 tiedettiin jo etukäteen tuovan uusia tuulia kun 2001- syntyneet pojat siirtyivät 9v9-pelimuotoon. Tästä muutoksesta johtuen yhdistettiin Eiran ja Lauttasaaren joukkueet, mikä nosti pelaajamäärän yli neljäänkymmeneen. Yhdistymisprosessi meni alusta asti mukavasti ja jo muutamien viikkojen jälkeen tuntui, että joukkueet olivat aina pelanneet kimpassa.

Kesän sarjoihin mentiin kolmella joukkueella, jotka oli jaettu kolmeen eri pelitasoon. Tämä varmisti sen, että kaikki pojat saivat pelata omalla tasollaan mikä poiki paljon onnistumisia pitkin kautta. Mikä parasta, ne pojat, jotka olivat suosiolla pysytelleet vähän taka-alalla, olivat nyt "pakotettuja" astumaan esiin ja moni heistä löysi aivan uutta kipinää pelaamiseensa. Helsingin piirin sarjoissa aktiivisemmat haastepelaajat pelasivat sekä kevät- että syyskierroksella kolmoslohkossa, häviten vain kolme peliä 18 ottelusta. Vähemmän aktiiviset haastepelaajat pelasivat viitoslohkoa ja kruunasivat syyskautensa nappaamalla koko lohkon voiton, ottamalla seitsemän voittoa kahdeksassa ottelussa.

Kilpajoukkue pääsi keväällä karsintojen kautta kivikovaan Etelä-Länsi -liigaan, jossa vastaan tuli viikoittain Suomen kovimpia joukkueita. Sarjan alussa oli vielä totuttelua kovaan tempoon, mutta mitä pidemmälle syksy eteni, sitä mukavammin peli alkoi rullata ja loppujen lopuksi sijoitus oli yhdeksäs. Vaikka tappioita kertyi 8 kappaletta, näistä viidessä peliä johdettiin yhdellä, välillä jopa kahdella maalilla. Tämä antoi uskoa jatkoa ajatellen.

Kaudella 2014 kilpasarjoissa siirrytään jo 11v11 -peliin, jonka johdosta kilpajoukkuetta on taas tarkoitus laajentaa. Kuluneella kaudella kuitenkin jopa 22 pelaajaa pelasi jossain vaiheessa kilpajoukkueen mukana, joten sisäänajoon on jo otettu varaslähtö. Oman lisämausteensa kuluneen vuoden aikana toi myös uudet HIFK:n pelaajat, joita siirtyi seitsemän kappaletta joukkueeseemme, nostaen pelaajamäärän lähes viiteenkymmeneen. Pojat otettiin innolla vastaan ja myös he toivat itse paljon uutta intoa toimintaan. Mitä vanhemmaksi pojat tulevat, sitä suurempi on paine saada pelaajamäärä pidettyä tarpeeksi suurena, jotta toiminta voi jatkua mahdollisimman pitkään.

Uusien pelaajien halu liittyä joukkueeseen toimikoon esimerkkinä siitä, että 01-poikien toiminta on saatu nostettua todella hienolle tasolle. Joukkueurheilussa se tarkoittaa sitä, että on onnistuttu monella taholla ja kiitoksia kuuluukin jakaa pelaajille, joukkueen johdolle ja valmennukselle, seuran toimijoille sekä erityiskiitos poikkeuksellisen aktiivisille vanhemmille. Kausi 2014 kolkuttelee ovella ja kiitos seuran ponnistelujen, saamme harjoitella tulevan talven uskomattoman laadukkaissa olosuhteissa mikä nostaa odotusarvot ensi kaudelle entisestään. Jatketaan siis innolla eteenpäin ja nautitaan maailman ykköslajin harrastamisesta!

Katsanto Katalonian jalkapallokulttuurin ytimeen - PPJ:n Iltakoulussa vieraana katalaanivalmentajat Gurri ja Colas

Teksti: Riku Pennanen

PPJ:n ja PK-35:n yhteinen ajatushautomo Iltakoulu järjestettiin tutuissa tunnelmissa Lauttasaaren Ravintola Piratessa syyskuun viimeisenä perjantaina. Seurojen kaikille toimijoille suunnatun tapahtuman teemat olivat tällä kertaa tuontitavaraa, kun vierailevat esiintyjät Xavi Gurri ja Christian Colas toivat tuulahduksen jalkapallon kestomenestyjästä Espanjan Kataloniasta.

Katalaanikasvattajien taustat ovat syvällä kotimaakunnan maineikkaissa jalkapallokouluissa. Xavi on valmentanut alueen suurimpiin ja menestyneimpiin kuuluvassa RCD Espanyol Sociedadin junioriakatemiassa ja Christian on toiminut useiden katalonialaisakatemioiden palveluksessa. Kuluneen kauden kumpikin on koutsannut Suomessa, joten tilaisuus kahden erilaisen palloilukulttuurin vertaamisen oli otollinen. Miesten tie pohjolaan on käynyt espanjalaista futisosaamista välittävän Profutbol-yhteisön kautta.

Christian esitteli kattavasti Katalonian kuuluisimman tuotteen FC Barcelonan toimintamallia. Barcelonan tulokset kasvattajana puhuvat puolestaan ja akatemia tuottaa runsaasti tasokaita pelaajia. Konkarivalmentajat korostivat suurimpien akatemioiden roolia nimenomaan kykyjenetsintäorganisaatioina. Suomessa kykyjenetsintä on ulkoistettu usein seuroista. HJK:ta voi verrata kykyjenetsijänä pääkaupunkiseudulla, mutta pääkaupunkiseudun ulkopuolelta saati ulkomailta ei hankita kykyjä edes HJK:n akatemiatoimintaan, Christian luonnosteli. Yllättävänä tietona tuli, että akatemian ensimmäinen yhteinen toimintasuunnitelma nappulasta Kamp Noulle on kolme vuotta vanha. Polku on pitkä sekä pelaajille että valmentajille ja kilpailu on kovaa. Akatemiasta erillään toimii maksullinen FCB School, joka on ponnahduslauta akatemiaan harvoille pelaajille, mutta useat valmentajat näyttävät kykynsä ensin koulukarkeloissa.

Xavin esittelemä RCD Espanyol Sociedadin akatemiamalli oli läheistä sukua Barcan mallille. Sociedad-koutsi nosti esiin, että tyttöjen ja naisten jalkapallo toimii seuroissa täysin omana organisaationaan ja omilla resursseillaan, yhteistä ovat ainoastaan logo ja peliasun väritys.

Suomalaisen ja katalonialaisen kulttuurin vertailua pohjustettiin "määrää vai laatua" -ajattelua tarkastelemalla. Harjoitusmäärissä espanjalaiset ovat suomalaisia huomattavasti jäljessä. Kilpailullinen menestys taas on toinen juttu, kuluneen kauden PK-35:n junioreissa valmentanut Christian julisti. Christian läväytti kankaalle esityksen, josta oli helppo todeta suomalaisharjoittelun suhteettoman suuri määrä. Katalonialaiset miettivät, että välillä laatu saattaa kärsiä määrän kustannuksella. Suuressa kuormituksessa pelaajien vastaanottavaisuus ei ole parhaimmillaan ja kehitykselle olennainen lepo jää vähälle. Suomessa on myös hyvät olosuhteet. Kenttiä on paljon ja toisin kuin Espanjassa ne eivät ole suljettuja, vaan vapaassa käytössä, kun harjoitukset eivät ole käynnissä, Christian kumosi yleisiä käsityksiä.

Kummatkin valmentajat myönsivät, että monipuolinen harrastaminen on tärkeää ja kehittävää, mutta Espanjassa lähtökohdat ovat erilaiset. Jos Espanjassa harrastat jalkapalloa, pelaat sitä täysillä hyvin nuoresta asti. Espanjassa tehdään ensisijaisesti jalkapalloilijoita, Suomessa tehdään usein ensin urheilijoita, sitten jalkapalloilijoita. Usean lajin harrastaminen on Espanjassa harvinaisempaa, joka on myös varallisuus- ja resurssikysymys. Käytännössä tämä tarkoittaa, että joukkueen pelaajien osallistumisprosentti on läpi kauden korkea.

Katalaanivieraiden näkemys suomalaisen juniorijalkapallon tasosta oli positiivinen, mutta kärki on kapea. Näin on myös kuulemma myös Kataloniassa. Isot seurat imevät lahjakkuudet ja pelaavat käytännössä omalla tasollaan.

Suomalainen mentaliteetti näkyy myös nuorissa pelaajissa. Auktoriteettia kunnioitetaan ja tunteita ei näytetä. Olin tottunut lukemaan ilmeistä ja eleistä treenien onnistumista ja ohjaamaan pelaajia koskettamalla. Täällä se koettiin aluksi vieraaksi, mutta nyttemmin pelaajat eivät enää väistele kun kosken heidän olkapäitään, naureskeli TiPSissä valmennustoimintaa kauden verran koordinoinut Xavi.

Iltakoulun anti herätti jälleen runsaasti ajatuksia suomifutiksen valoisan tulevaisuuden takaamiseksi!

 

 
     
XX