Jos et näe tätä viestiä oikein, voit katsoa sitä verkossa
 
PPJ:n jäsentiedote
     
 

Toukokuu 2014 - jäsentiedote 5

Tämä jäsentiedote on luettavissa myös PPJ:n kotisivujen tietopankista http://www.ppj.fi/jasentiedote. Tutustu myös kotisivujen muuhun antiin http://www.ppj.fi ja facebook-sivustoon https://www.facebook.com/PalloPojat.

Etelä-Helsingin ilmiö - Kasvunpaikkana PPJ

Teksti ja kuva: Werner Kaitila

Jalkapallo on maailman tunnetuin kieli. Menet minne päin maailmaa tahansa, tulet toimeen jalkapallolla. Jalkapallo yhdistää ihmisiä yli rajojen, kansallisuuteen, ihonväriin, aatteisiin tai vaatteisiin katsomatta. Pallo on yhtä pyöreä kaikille ja pelin säännöt samat, kuten myös mahdollisuudet. Etelä-Helsingissä puhutaan nykyään laajalti jalkapallon kieltä. Tämän ilmiön takana on koko ajan kasvava ja kehittyvä sinivalkoinen juonioriseuramme PPJ Helsinki. Eteläisen kantakaupungin kadut vilisevät PPJ-varusteisiin pukeutuneita juoniorijalkapalloilijoita. Sama tilanne on Lauttasaaressa ja Ruoholahdessa, kohta myös Jätkäsaaressa ja Töölössä.

Kaksi positiivista asiaa tapahtuu tällä hetkellä PPJ:ssä samaan aikaan: jäsenmäärä kasvaa ja samalla toiminnan laatu paranee. Syy-seuraussuhteita voidaan, ja on hyvä pohtia monesta näkökulmasta, mutta kunnian jakamista tärkeämpi asia on vaalia hyvään suuntaan kehittyvää ilmiötä kaikin tavoin. Jäsenmäärän kasvu kertoo jalkapalloinnostuksen tehokkaasta leviämisestä; päivän pihapelejä halutaan jatkaa illalla joukkueharjoituksissa, joissa luokkakaveritkin ovat. Eri ikäluokkien menestys eri sarjoissa ja turnauksissa kertoo osaltaan valmennuksen onnistumisesta. Innostusta on osattu kanavoida oikein pelaajien kehittymiseen lajin kannalta oikeissa asioissa. PPJ tarjoaa tänä päivänä aidosti laadukasta junioritoimintaa niin vasta-alkaneille kuin ikäluokan kehittyneimmillekin pelaajille. Se on suuri saavutus ja vahvuus kaupunginosajoukkueelle. Ilmiötä vauhdittamassa on ollut harjoitteluolosuhteiden parantuminen vuoden aikana Etelä-Helsingissä. Ensin viime kesänä vuonna 2013 valmistui Väinämöisen kentän upea ja iso tekonurmi Töölössä. Myöhemmin syksyllä vihittiin käyttöön Hernesaaren kärjessä sijaitseva tekonurmikenttä, jonka päällä talven ajan oli laadukas kupla.

Jalkapallon kieli ei lopu kentän reunalle. Jalkapalloharrastus antaa nuorille pojille ja tytöille paljon muutakin kuin taidon käsitellä palloa kentällä. Joukkueena toimiminen opettaa yhdessä tekemistä kohti yhteisiä tavoitteita. Sosiaaliset tilanteet seuraavat toisiaan ja yhteisten juhlahetkien lisäksi nuoret oppivat myös käsittelemään konflikteja ja pettymyksiä. PPJ on paikka, joka luo nuorille pojille ja tytöille pohjan erilaisuuden ymmärtämiselle, ja parhaimmillaan siitä oppimiselle. Hyvä ja konkreettinen esimerkki tästä on eri kielten ja yhteisöjen sekoittuminen joukkueissa. Pitkälti jokaisessa PPJ:n joukkueessa pelaa sekä suomenkielisiä että ruotsinkielisiä poikia ja tyttöjä, myös monia muita kieliä on edustettuina. Parhaimmillaan nuoret oppivat uuden kielen jalkapallon kautta. Siinä on upeaa mahdollisuus elämän kannalta tärkeään oppiin, kun ympärillä on monimuotoinen ja monikielinen ympäristö. Nuorille rakentuu hyvät valmiudet myöhempää elämää varten toimia ryhmässä ja ymmärtää erilaisia ihmisiä ja toimintatapoja.

PPJ Eira -05 joukkueen pelimiehet Kian ja Olli Väiskillä turnauksessa.

Mitä lapset edellä, sitä vanhemmat perässä. Etelä-Helsingin jalkapalloilmiö koskettaa myös lasten vanhempia, tai sitä ei ainakaan pääse karkuun, jos kotona on yksikin PPJ-juniori! Kyyditsijän ja maksajan roolien lisäksi moni vanhempi on mukana PPJ:n joukkueiden toiminnassa joukkueenjohtajina, apuvalmentajina, huoltajina ja monenlaisina apulaisina. Sitä on seuratoiminta ja sen ominaisin luonne. Ilman vanhempien panosta ei koko toimintaa olisi. Suhtautuminen on avainsana vanhempien toiminnassa. Sen lisäksi, että lasta kannustetaan harrastuksessa, voi siitä saada itselleenkin paljon. Lapsen harrastuksen parissa vietetyn ajan näkeminen - velvollisuuden sijaan - mahdollisuutena tutustua uusiin ihmisiin ja oppia uutta, antaa hyvän lähestymiskulman. Samalla avoin asenne antaa mahdollisuuden vanhempien sisäiselle lapselle päästä mukaan vaikka lasten peleihin harjoitusten jälkeen. PPJ:n vanhempien aktiivisuuden symboleja ovat hieno ikämiesjoukkue, johon virtaa uusia kokelaita sitä mukaan kun uusia lapsia aloittaa seurassa, sekä tänä kevään perustettu äitijoukkue "PPJ Mutsit". Mutsien harjoitukset ovat olleet menestys ja innokkaita äitejä on ollut paikalla runsaasti vastaanottamassa jalkapallo-oppeja PPJ:n valmentajilta. Näiden isä- ja äitijoukkueiden johdosta on jo perheitä, joissa koko perhe pelaa jalkapalloa PPJ:ssä. Se on huikea juttu.

Hyvässä ja avoimessa ilmapiirissä on kaikkien mukavampi olla ja toimia. Lopulta tämäkin toiminta on juuri sellaista mitä siitä tekee. Jalkapalloilmiö yhdistää ihmisiä Etelä-Helsingissä ja PPJ on hyvä paikka kasvaa ja kehittyä jalkapalloilijana ja ihmisenä. Siitä on hyvä jatkaa.

Kohti jalkapallokesää 2014!

Werner Kaitila, PPJ Eira 05 Päävalmentaja

PPJ Laru 07: Kohti uusia onnistumisia!

Teksti: Jenny Savikko
Kuvat: Teemu Leppälä

Jalkapalloa harrastavien junioreiden määrä on muutaman viime vuoden aikana kasvanut Lauttasaaressa huimasti. Vuonna 2007 syntyneiden joukkueessa pelaa nelisenkymmentä innokasta futaajaa, ja turnauksiin on lähdetty jopa neljällä peliryhmällä. Harrastuksen suosio ei toki ole noussut tuosta noin vain suunnittelematta, vaan näkyvyyden eteen on tehty töitä jo usean vuoden ajan. "Aloitimme päiväkotien jalkapalloteemapäivät ja viime syksynä Lauttasaaren ala-asteelle perustettiin PPJ:n valmentajien vetämä fudiskerho, johon on osallistunut niin seurassa jo pelaavia kuin myös lajiin tutustuvia lapsia. Myös alkukesästä järjestettävä jalkapalloleiri on tuonut näkyvyyttä ja joukkueisiin uusia innokkaita pelaajia. 3-4-vuotiaille suunnatussa prinsessa- ja prinssifudiksessa pienet pääsevät tutustumaan lajiin", PPJ:n valmennuspäällikkö Axel ¥Akke¥ Orrström kertoo. Paras mainos harrastukselle kuin harrastukselle on kuitenkin kaverin suositus: kun ystävä viihtyy lajin parissa, on kynnys mukaantuloon matala.

Laru 07 -joukkueelle löytyi kevään kynnyksellä uusi valmentaja Aken tilalle, joka otti vastuulleen muutama viikko sitten aloittaneet 4-5-vuotiaat futaajien alut. Nollaseiskojen valmentajana aloittaa lähiviikkoina lauttasaarelainen Lasse Litmanen, johon pojat ovat huomaamattaan tutustuneet jo useissa treeneissä. Lasse on ammatiltaan luokanopettaja, mistä moni vanhempi oli aivan erityisen innoissaan. Ison poikalauman pidättelemisessä ovat välillä kaikenlaiset taidot valttia!

"Tämän joukkueen taustalla on harvinaisen suuri joukko aktiivisia vanhempia, ja jätän erinomaisesti toimivan joukkueen hyvillä mielin Lassen ohjaukseen", Akke sanoo.

Lasse odottaa alkavaa pestiään valmentajana innoissaan. Hän pelasi juniorina jalkapalloa HJK:n edustusjoukkueessa ja ykkösdivarissa, on vetänyt fudiskerhoa ja ollut ala-asteella liikunnanopettajana. Päävalmentajan pesti on kuitenkin ensimmäinen laatuaan. "Joukkueessa on positiivinen henki ja reipas yhdessä tekemisen meininki. Poikien taitotaso yllätti minut positiivisesti, ja tästä on hyvä lähteä kohti uusia onnistumisia", Lasse sanoo. Valmentamisessa Lasse painottaa sitä, että kaikilla on harjoituksissa ja peleissä hauskaa. Myös Akke toivoo sydämestään koko joukkueelle uusia onnistumisia. Ja niitä kohti Larun nollaseiskat lähtevät nyt Lassen osaavissa käsissä.

PPJ Erkka erityisryhmien SM-kisoihin

Erityisjalkapallojoukkueet kohtaavat viidettä kertaa Stadi Cupin yhteydessä järjestettävissä erityisjalkapallon SM-kisoissa. Tänä vuonna mukaan on ilmoittautunut ennätykselliset 26 joukkuetta, joista yksi on PPJ:n oma PPJ Erkka -joukkue. Tule kannustamaan PPJ Erkkaa Töölön tekonurmille! SM-turnauspelit pelataan sunnuntaina 15.6. Stadi Cupin päätöspäivänä. Lisätietoja: http://www.stadicup.fi/

PPJ liikutti koululaisia Kaikki Pelissä -koulufutisviikoilla

Toukokuun PPJ:n koululaisfutisturnaukset olivat jälleen kerran huima menestys. Työt ja pojat nauttivat pelaamisesta ja turnauksen nostattamasta yhteishengestä. Futisinnostus oli käsin kosketeltavaa! Tapahtumiin osallistui oppilaita ympäri kantakaupunkia. Tehtaankadun, Snelmannin, ja Lauttasaaren ala-asteen lisäksi mukana oli Saksalainen koulu ja Drumsö lÂgstadieskola.

Tapahtuman nimen mukaisesti pelikentälle halusivat kaikki ja kaikilla oli selvästi hauskaa.


Miesten joukkueilla unelma-alku

Teksti ja kuva: Olavi Similä

PPJ:n miesten joukkueet, Kutosen Taalerit ja Nelosen Edustus, ovat molemmat toistaiseksi tappioitta omissa sarjoissaan. Taalereilla on tilillään neljä voittoa ja yksi tasapeli maalisuhteella 16-6. Edustus on puolestaan ehtinyt kautensa aikana saalistaa yhden voiton enemmän, rasitteenaan silläkin on vain yksi tasapeli.

Taalereiden jojon Theo Tyrväisen mukaan joukkueen mainion alkukauden taustalla ovat muutamat liekeissä olleet pelaajat, erityisesti Lari Lummepuro ja Patrik Kylli, sekä joukkueen lentoa mahtavalla kannustuksellaan siivittänyt faniryhmä PPJ Ultras, joka on kerännyt vuolaita kehuja luomastaan tunnelmasta aina Futis Forumin keskustelupalstoja myöten. Oman tärkeän osansa Taalereiden loisteliaaseen alkukauteen on tuonut aikaisempaa paremmin toiminut, vakiintuneen pelaajaringin myötä kehittynyt joukkuepeli.

Viime kauden päätteeksi Neloseen noussut, aikaisemmista Edustus- ja Akatemia-ryhmistä muodostettu fuusiojoukkue on tehokkaan ja työntäyteisen harjoituskautensa aikana hitsautunut tiiviiksi, yhtenäiseksi ja henkisesti vahvaksi ryhmäksi, jossa on sopivassa suhteessa 1980- ja 1990-luvuilla syntyneitä pelimiehiä. Uusien vahvistusten myötä joukkueen pelaajaringissä on ollut riittävästi syvyyttä ja leveyttä sekä tervettä kilpailua pelipaikoista. Hannu "Hande" Leinosen ja Vesa "Ponzio" Marttilan luotsaama Edustus on vahvan alkukautensa johdosta noussut oman lohkonsa kärkikahinoihin. Joukkueen minimitavoite - sarjapaikan säilyttäminen - näyttäisi jo tällä haavaa olevan melkoisen mukavasti haarukassa. Ei hullumpi saavutus ryhmältä, joka ennen kauden alkua rankattiin Futisforumin Nelosen Flop 5-tilastossa toiselle sijalle!

Taalerit ja Edustus toivottavat kaikki seuran toimijat ja jäsenet lämpimästi tervetulleiksi kannustamaan sinivalkoisia omiin otteluihinsa.

PPJ Edustuksen tulevat kotiottelut Väiskillä:
2.6. klo 20.00: PPJ-HPS/2
9.6. klo 20.00: PPJ-Vesa
23.6. klo 20.00: PPJ-FC Degis
28.7. klo 20.00: PPJ-HJK-j/Kantsu

Koko otteluohjelman löydät täältä (http://www. splhelsinki. fi/taso/joukkue. php?joukkue=48924)

Taalereiden ottelut kevätkaudella:

3.6. klo 19.45 Pitäjänmäki HePu/PaLa-Taalerit
7.6. klo 13.00 Pallokenttä 6 KuRa-Taalerit
17.6. klo 19.00 Esport Areena Geishan Pallo-Taalerit
31.7. klo 19.30 Pitäjänmäki FRR/Väiski-Taalerit

PPJ02 Kilpa kohautti Italiassa

PPJ02 Kilpa ylsi upeasti hopealle Spiagge d¥Abruzzo Cupissa Italiassa.

Esa Pailan kirjoittama hieno matkapäiväkirja on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteesta: http://www.ppj.fi/uutiset.php?aid=219841

Elokuun PPJ fudiskoulu

PPJ järjestää 4- 7.8.2014 vielä yhden fudiskoulun Hernesaaren tekonurmella klo 9-14.00. Koulu on avoin kaikille 07-04 -syntyneille jalkapallosta innostuneille lapsille. Ohjaajina toimivat PPJ:n koulutetut valmentajat ja ohjaajat. Hinta on 75 euroa ja mukaan mahtuu 50 pelaajaa. Mukaan oma pallo, harjoitteluvarustus ja eväät.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: www.ppj.fi/uutiset.php?aid=219842

Girls Cup -turnauspaita tilattavissa

Girls Cup järjestetään Helsingissä 30.-31.8.2014. Mukana on huikeat 110 joukkuetta ja 1700 pelaajaa. Arvoisa turnaus on saanut seurakseen arvoisensa turnauspaidan. Paitaa voi tilata turnaukseen (tilaukset jätettävä 31.7. mennessä) osoitteesta janne@ppj.fi. Seuran jäsenille (pelaajat, vanhemmat jne.) paitaa myydään nettohintaan 10e/kpl tai pelinumerolla varustettuna hintaan 12,80/kpl. Koot ovat: 100-120, 130-140, 150-160,S, M, L XL, XXL.

Paita on Cliquen tekninen paita, joka sopii vaikka treenipaidaksi.

Turnaukselle on avattu myös omat turnaussivunsa, jotka löytyvät osoitteesta www.girlscup.fi 

PPJ Mutsit - joukkue on supersuosittu

Teksti ja kuva: Seija Virtanen

Idea äideille tarkoitetun joukkueen perustamisesta syntyi hallituksen kevätseminaarissa, jossa hallituksen viisi naisjäsentä (PPJ:n hallitus) keskustelivat äitien tärkeästä roolista seurassamme. Nopeasti syntyikin idea järjestää uudestaan muutama vuosi sitten pidetty Mutsien Futiskoulu, jossa muutamassa tunnissa käytäisiin läpi jalkapalloilun perusteita ja sääntöjä.

Sakari Malkan vetämässä MF-koulussa Joharilla toukokuun 7. oli peräti 45 äitiä kuuntelemassa ja harjoittelemassa.

Innostuneet pelaajat yllättivät positiivisesti Sakari Malkan ja hänen apuvalmentajansa Roopen ja Antonin. Tekniikka saattoi olla hakusessa, mutta koulun jälkeiset matsit sytyttivät äidit hienoisiin suorituksiin. Äideillä ei kauan kestänyt päättää, että seuraava askel on perustaa virallisesti joukkue ja jo toukokuun 10. syntyi PPJ Mutsit valmentajinaan Jussi Korpinen ja Jussi Laitinen.

PPJ Mutsien enemmistö ei ole koskaan pelannut jalkapalloa ja osa ei ole vuosiin liikkunut muutenkaan, mutta ensimmäisissä treeneissä tunnelma ja tsemppi on ollut huikeaa. Muutamia kommentteja/äidit: "Tässä kunto kohoaa huomaamatta" "On todella hauskaa" "Olen ihan hurahtanut ja treenaan iltaisin yksinkin"... ja tietysti kuten lapsillakin: "Koska pelataan?". Ja kommentteja/lapset: "En tiennytkään, että olet noin nopea", "Pelaako äiditkin jalkapalloa?" "Nyt me ollaan ihan oikea futisperhe kun kaikki pelaa".

Lisätietoja: www.ppj.fi/mutsit. Tervetuloa mukaan! Huomioittehan, että aikaisempi kokemus ei todellakaan ole välttämätöntä!

Kalenterimerkintöjä:


  
     
XX