Jos et näe tätä viestiä oikein, voit katsoa sitä verkossa
 
PPJ:n jäsentiedote
     
 

Helmikuu 2015 -Jäsentiedote 2/2015

Tämä jäsentiedote on luettavissa myös PPJ:n kotisivujen tietopankista http://www.ppj.fi/jasentiedote. Tutustu myös kotisivujen muuhun antiin http://www.ppj.fi ja facebook-sivustoon https://www.facebook.com/PalloPojat.
PPJ Iltakoulu: Valmennetaanko Suomessa liian kovaa, liian yksipuolisesti ja liian varhain? -asiantuntijana tutkija Mikko Salasuo

Teksti: Anna Santalahti
Kuvat: Markku Saarinen

Perjantaina 30.1. järjestetyssä PPJ-toimijoiden keskustelufoorumissa Iltakoulussa oli tupa täynnä futisaktiiveja. Iltakoulun esiintyjät ovat aina oman alansa ammattilaisia, ja esitysten aiheet tärkeitä ja ajankohtaisia. Tämänkertaisen foorumin vieras, nuorisotutkija Mikko Salasuo antoi jopa tavallista enemmän ajattelemisen aihetta. Hän esitti tutkimustiedon valossa, että Suomessa mm. treenataan liian yksipuolisesti, liian kovaa ja liian varhain, ja kyseenalaisti samalla koko suomalaisen urheilujärjestelmän tutkimus-tieteellisen perustan.

Mikko Salasuo on talous- ja sosiaalihistorian dosentti, Nuorisotutkimusverkoston vastaava tutkija ja omien sanojensa mukaan myös elämäntapajalkapalloilija Itä-Helsingistä. Liikunnan aihepiiriin liittyviä tieteellisiä julkaisuja hän on kirjoittanut n. 25, ja tehnyt liikuntatutkimusprojekteja mm. Nuoren Suomen kanssa. Tuorein tutkimus, vuonna 2012 aloitettu ja tänä keväänä julkaistava, käsittelee suomalaisia huippu-urheilijoita, heidän menestystään ja elämänkulkuaan. Tämän tutkimuksen puitteissa Salasuo oli huomannut, etteivät urheilussa laajalti käytössä olevat toimintatavat, tekeminen ja koko järjestelmä perustu tutkimustietoon.

Urheilua ja liikuntaa tutkiessaan Salasuo on huomannut merkittäviä eroja Suomen ja muiden maiden harrastusjärjestelmien välillä. Suurin ero esimerkiksi jalkapalloharrastuksessa on se, että vertauksena käytetyssä Saksassa pelaajat aloittavat kilpailullisen harjoittelun myöhemmässä iässä kuin Suomessa, ja harjoittelevat monipuolisemmin myös muita lajeja jalkapallon ohella. Tästä on seurauksena motivoituneempia pelaajia, jotka ovat saaneet rauhassa kokeilla eri vaihtoehtoja ja lopulta valinneet sen, johon haluavat panostaa tosissaan. Vastakohtana tälle esitettiin Suomessakin jo joissain seuroissa käytössä oleva malli, jossa erikoistutaan ja panostetaan mahdollisimman nuorena yhteen lajiin, jolloin seurauksena voi olla kyllästyminen ja loppuun palaminen.

Aihe on ajankohtainen ja mielenkiintoinen; kilpailuun seurojen asiakkaista (eli pelaajista..) voi törmätä myös juniorifutiksessa. Valmentajiksi palkataan ammattilaisia jo nappulatasolla ja harrastuksen hinta kasvaa ohjattujen harjoituskertojen myötä. Tasoryhmiä perustetaan yhä aikaisemmassa vaiheessa, ja joillakin seuroilla on joukkueet jo 3-vuotiaille. Kuitenkin vain puoli prosenttia junioreista tulee pääsemään huippufutaajaksi - kysymys kuului tehdäänkö tätä harrastusta heidän ehdoillaan vai mihin tällä kilpailullisuuden kasvulla tähdätään? Toinen keskustelua herättänyt aihe oli Salasuon omista kokemuksista ja tutkimuksista peräisin oleva maahanmuuttajien integrointi urheiluseuroihin; helpottamalla heidän jäsenyyttään esimerkiksi harrastusmaksujen alentamisella voidaan tehdä paljon hyvää: saada heidät mukaan sosiaalistavaan harrastukseen ja pois syrjäytymisvaarasta, ja samalla elävöittää suomalaista jalkapalloa. Näin on käynyt mm. Saksassa, kun 2000-luvun alussa alettiin ottaa enemmän maahanmuuttajataustaisia pelaajia mukaan myös huipputasolle, ja lopputuloksenhan mekin tiedämme viime kesän MM-kisoista..

Salasuon esitys kirvoitti monia puheenvuoroja aiheen tiimoilta, ja keskustelut jatkuivat myöhään vielä esityksen jälkeen. Näitä asioita kannattaa miettiä niin seura-, joukkue- kuin yksilötasolla myös PPJ:ssä, jonkinnäköisenä ohjenuorana voisi pitää että on hyvä tähdätä kehittymiseen, mutta kivaa pitäisi silti olla kaikilla!


Kuukauden ottelu: David vs. Goljat

Teksti ja kuva: Olavi Similä

PPJ:n maaliskuun ottelu pelataan lauantaina, 7.3.2015 kello 15.00 alkaen Vantaan Myyrmäki-hallissa (Raappavuorentie 10, 01601 Vantaa). PPJ:n miesten Edustusjoukkue selvitti tiensä Respect Suomen Cupin kolmannelle kierrokselle tammikuun lopulla lyömällä SaPa/3-joukkueen 2-0- lukemin. Hurjille kierroksille yltynyt arpa-onni pyöräytti Edustuksen vastustajaksi kovimman joukkueen, joka Cupin kolmannella kierroksella ylipäätään on mahdollista kohdata: suomalaisen jalkapalloilun legendoihin kuuluvan Shefki Kuqin nykyään valmentaman, miesten Ykkösessä pelaavan PK-35 Vantaan.

PPJ Edustus toivottaa lämpimästi tervetulleiksi kaikki seuramme värejä tunnustavat kasvatit, kannattajat ja tukijoukot tähän ikimuistoiseen kamppailuun, jossa miesten Kolmoseen viime kauden päätteeksi nousseen edustusjoukkueemme pelaajat tulevat tekemään kaikkensa pysyäkseen seuramme kaikkien aikojen kovatasoisimman vastustajan vauhdissa.

PPJ 04 - Mukavaa yhdessäoloa Etera-hallissa

Teksti ja kuvat: Anna Sorto

PPJ 04 joukkue on viime vuoden aikana kasvanut lähes 70-päiseksi kolmella harjoitusryhmällä sujuvasti pyöriväksi futisjengiksi. Näin kevään korvalla taustajoukoissa heräsi tarve kerätä pojat kasaan myös juhlan merkeissä. Pojat olivat osoittaneet hienoa asennetta ja vahvaa joukkuehenkeä pitkin syksyä, ja oli kiitoksien aika.

Kiitosjuhla järjestettiin tammikuun lopulla Etera-hallissa. Juhlaohjelmaan sisältyi koko perheelle sopivaa hassuttelua ja erityisesti lasten makuun suunniteltua herkuttelua. Juhlassa muistettiin ja kiitettiin suurenmoisesta työpanoksestaan myös joukkueen pitkäaikaisia jojoja Tiina Nykästä ja Arttu Huhtiniemeä, jotka viime vuoden taitteessa luovuttivat valtikkansa Pia Kuusiniemelle ja kilparyhmän osalta Tuomas Komulaiselle ja Tuukka Tammelle. Jukka Konun koostama hieno joukkueen taipaleesta ja poikien kasvusta kertova videokavalkadi herkisti niin lapset kuin aikuisetkin. Putoushahmokilpailussa muutamien äitien yritys ei yltänyt lähellekään lavalle uskaltautuneiden poikien suorituksia.

Kisa osoitti, että pojista löytyy selvästi lahjakkuutta myös viheriön ulkopuolella! Voiton koko kisassa vei taidokkaasti kääntäjärobotin valmistanut ja esiintymisestä varmasti suoriutunut Otso Matilainen. 

Illan kruunasi päävalmentaja Mikko "Mise" Pennasen herkkä trubaduuriesitys kitaran kanssa. Misen lisäksi kiitosjuhlaan osallistuivat valmentajat Riku Pennanen, Lari Lummepuro ja Oskar Stubb. Juhlan jälkeen joukkueen valmennusosaaminen on edelleen vahvistunut Fabian "Fabbe" Wallgrenin panoksella.

Ilta oli menestys ja PPJ 04-juhlatoimikunta suosittelee vastaavantyyppistä juhlintaa myös muille joukkueille!

PPJ Naiset harraste -joukkueen kuulumisia

Teksti ja kuva: Suvi Rauhamaa

PPJ Naiset Harraste eli Pienet Eläimet on reilusta kahdestakymmenestä iältään parinkymmenen paremmalla puolella olevasta naisesta koostuva joukkue, jonka tavoitteena on harjoitella ja pelata yhdessä harrastetasolla unohtamatta hyvää fiilistä ja pilkettä silmäkulmassa. Harjoittelemme tällä talvikaudella kahdesti viikossa ilman omaa vakituista valmentajaa, kerran viikossa futsalia Etera-hallissa ja kerran viikossa jalkapalloa Hernesaaren kuplahallissa yhdessä PPJ:n Naisten Edustusjoukkueen kanssa. Oma valmentaja on ollut jo muutaman vuoden toiveissa ja hakusessa edellisen vakituisen valmentajamme lopetettua. Kesäkaudella 2014 osallistuimme Palloliiton Helsingin piirin naisten ylempään harrastesarjaan (HaNaD) voittaen hienosti oman lohkomme ja sijoittuen neljänneksi koko sarjassa. Tällä talvikaudella pelaamme vastaavasti futsalia Helsingin piirin naisten harrastesarjassa.
 
Saimme joukkoomme ilahduttavan määrän uusia pelaajia viime kesän ja syksyn aikana. Mukaan mahtuu kuitenkin vielä uusiakin pelaajia. Joukkueessamme pelaamisesta kiinnostuneiden kannattaakin tututstua nettisivuihimme http://www.ppj.fi/index.php?k=17026 ja olla yhteydessä kapteeniimme Anna Einiöön tulevaa kesäkautta silmällä pitäen.

Piirihallitus nimesi jäseniä valiokuntiin

Suomen Palloliiton Helsingin piirin hallitus nimesi tammikuun lopulla pitämässään kokouksessa PPJ:n edustajista Juha Saarisen olosuhdevaliokuntaan, Akke Orrströmin kilpailuvaliokuntaan ja Topi Pietilän pelaajakehitys- ja valmennusvaliokuntaan. Valiokunnat ovat tärkeässä roolissa valmistellessaan käsiteltäviä asioita ja esityksiä piirin ylintä päätösvaltaa käyttävälle elimelle hallitukselle.


Eerikkilän poikaleiri 2015 alkaa jo torstaina 2.7.

Leirin alkupäivän aikaistaminen johtuu 40-vuotiaan Helsinki Cupin juhlavuosijärjestelyistä: Turnaus pelataan poikkeuksellisesti tänä vuonna alkaen jo sunnuntaina 5.7, joten perinteistä leiriohjelmaamme on siirretty aikaisemmaksi niiden joukkueiden osalta, jotka siihen osallistuvat. Muutos koskee lähinnä ikäluokkia 03-05, jotka siis leireilevät Eerikkilässä to 2.7. - pe 3.7.2015.

Koska turnaus jakaantuu neljälle päivälle, on myös pienimmille pelaajille nyt oiva tilaisuus päästä tutustumaan oikeaan jalkapalloleirikeskukseen oman ikäluokkansa kanssa lauantaista sunnuntaihin. Eerikkilän Urheiluopisto on todella monipuolinen liikuntatarjonnaltaan myös aikuisille ja keskuksen luonnonkauniissa ympäristössä voi esim. lenkkeillä, patikoida tai uida. Eerikkilässähän leireilevät mm. Suomen jalkapallomaajoukkueet, ja siellä toimii myös Sami Hyypiä -Akatemia, joten harjoituksille ja omille vapaa-ajan peleille on puitteet kunnossa. Leirille meno on monen PPJ:läisen kesän kohokohta, ja myös hieno tilaisuus kasvattaa joukkuehenkeä ja saada uusia kavereita!
Eerikkilän nettisivuilta voi käydä katsomassa lisää http://www.eerikkila.fi/
Tyttöjen Eerikkilän leiri pidetään heti koulujen päätyttyä su 31.5.-ma 1.6., ja tyttöjen Stadi Cup pelataan tänä vuonna alkaen ti 2.6.
 
     
XX