PPJ  Iltakoulu 27.10.2017

Tupa oli jälleen täysi, kun PPJ järjesti perinteisen Iltakoulun seuratoimijoille. Tällä kertaa yhteisen kokoontumisen aiheena oli pelaajatarkkailu ja pelaajan tie kohti huippujalkapallovaihetta.

Illan ensimmäinen puhuja oli Samu Koski, Palloliiton Etelä-Suomen aluevalmentaja, joka vastaa 14-15-vuotiaiden poikapelaajien seurannasta ja valmistautumisesta ensimmäisiin maajoukkueisiin. Samu kertoi pelaajatarkkailusta yleisellä tasolla sekä yksityiskohtaisemmin. Ominaisuuksia joita aluevalmentajat tarkkailevat ovat mm. tekninen osaaminen, taktinen osaaminen sekä henkiset ja sosiaaliset kyvyt. Pelien videointi on helpottanut pelaajatarkkailua, mutta silti suurin osa aluevalmentajan työstä on keskittynyt peleihin ja harjoituksiin livetilanteessa.

Samu Koski on aloittanut aluevalmentajan työn vastikään, eli tammikuussa 2017. Esityksessään hän kuvaili mukaansatempaavasti omaa urakehitystään Porin pelaajavuosista Helsingin valmennusvuosien kautta nykyiseen tehtäväänsä Palloliitossa. Hänen sanomansa yleisölle oli, että kovalla työllä ja positiivisella asenteella on lähes mikä tahansa saavutettavissa. Ja sen lisäksi, että valmentaa ja kehittää pelaajia, on myös itse kehityttävä!

 

Illan toinen esiintyjä Sergio Almenara toi iltaan espanjalaista väriä. Hän on kotoisin Valenciasta, tehnyt pitkän uran Espanjassa, ja viime vuodet vaikuttanut suomalaisissa seuroissa (mm. PK-35). Loka-marraskuun vaihteessa Almenara vaihtaa työpaikkaa espoolaiseen FC Honkaan.

Sergion aihe-alueena oli ”Scouting in Spain and systematic thinking” , ja esitys sisälsi mielenkiintoisia tarinoita Espanjan futismaailmasta. Koska maa on iso ja seuroja paljon, ovat seurat profiloituneet myös pelaajahankinnan kannalta kahteen päätyyppiin: developing (pelaajia kehittävät) ja scouting (pelaajahankintoja tekevät). Sergio kertoi ääriesimerkkinä eräästä seurasta, joka oli pelaajatarkkailun tuloksena hankkinut itselleen 5-vuotiaan pelaajalahjakkuuden!

Systematic thinking eli systeemiteoria on Sergio Almenaran mukaan ns. uuden ajan espanjalaisen jalkapallon menestyksen takana. Käsitys pelaajista ja heidän toimintaympäristöstään on yhtenäinen, eli pelaajat pitää huomioida myös persoonina eikä vain pelisuorituksen perusteella. Valmentajan vastuulla on esim. tehdä harjoituksista sellaiset, että intensiteetti ja sitä myötä pelaajan motivaatio säilyy. Harjoitusten laatu korvaa määrän: 2-3 kertaa viikossa laadukas treeni on Almenaran mukaan riittävä, sillä pelaajan pitää ehtiä viettää muutakin elämää. Harvemmin treenatessa pelaajien into säilyy, ja he keskittyvät jokaiseen treeniin täysillä.

Illan esitykset olivat keskenään erilaisia, ja kumpikin herätti pääasiassa valmentajista koostuneessa yleisössä runsaasti kysymyksiä. Ajatuksenvaihto ja keskustelu jatkui vielä esitysten jälkeen vilkkaana PPJ valmennuspäällikkö Akke Orrströmin isännöimässä illassa.