PPJ:n kyytiprojekti pyörähtänyt upeasti käyntiin!

Pallo-pojat Juniorit siirtää harrastuskuljetukset pois vanhempien vastuulta siirtämällä alakoululaisten jalkapallotreenit iltapäiviin ja hakemalla lapset yhteiskyydeillä suoraan koulusta. “Islannin malliin” siirtymisellä saadaan mm. lapsille mielekästä tekemistä iltapäiviin ja perheille enemmän aikaa yhdessä.

Helsingin piirin toiseksi suurin juniorijalkapalloseura Pallo-Pojat Juniorit (PPJ) on siirtänyt lokakuusta 2019 alkaen yli kahdensadan 1-4. luokkalaisen koko talvikauden harjoitusvuorot illoista iltapäiviin kello 14-16 välille. Mukana on 11 koulua Jätkäsaaresta, Lauttasaaresta, Kampista, Töölöstä, Ruoholahdesta ja Punavuoresta ja kyytejä ajetaan noin 650 kappaletta viikottain. Kaikki joukkueen lapset haetaan suoraan kouluista minibusseilla PPJ:n harjoitushallille Hernesaaressa, ja palautetaan takaisin kouluille suunnilleen siihen aikaan kun vanhemmat pääsevät töistä. Harjoitusaikojen ja -kuljetusten selvitystyö on saanut rahoitusta Forum Viriumin 6Aika-rahoitteisesta Perille asti -hankkeesta.

Harrastukset ovat tärkeä osa monen lapsiperheen arkea, ja ne haukkaavat ison osan perheiden yhteisestä ajasta. Siirtämällä alakoululaisten harrastukset iltapäiviin saadaan enemmän yhteistä aikaa perheille (84% haastatelluista vanhemmista piti tätä erittäin tärkeänä), ja lapset saavat mielekästä tekemistä iltapäiviin sen sijaan, että pelaisivat yksin kotona mobiilipelejä (88% piti tätä tärkeänä). Lisäksi lasten liikunnallinen aktiivisuus lisääntyy.

“ Helpotus arkeen on ollut todella suuri, ja lapset tykkää systeemistä.” ekaluokkalaisen äiti

“Lapsi juuri tänään totesi, että vaikea sanoa, kumpi on hauskempaa, treenit vai bussimatkat” ekaluokkalaisen isä

“Kuljetukset sujui tänään hyvin ja pääsin itse sillä aikaa omiin harrastuksiin.” tokaluokkalaisen äiti

Hankkeen etuna onkin yhteisten iltojen lisäksi se, että vanhemmat saavat tehdä normaalipituisen työpäivän eivätkä joudu yksityisautoilemaan ruuhkissa edestakaisin hakemaan ja viemään lasta harjoituksiin. Siksi hanke säästää myös ympäristöä ja parantaa ilmanlaatua sekä helpottaa Etelä-Helsingin ruuhkaista liikennettä. Lisäksi lasten kyky liikkua itsenäisesti kaupungissa lisääntyy.

Kun halliaikoja vapautuu lapsilta teineille alkuiltaan, aktiviteetit saadaan pois myöhäisestä illasta, eikä teinien yöunien pituus ei kärsi.

Harrastajat maksavat kyydit itse, mutta kyytien hintaa kompensoidaan iltapäivän halvemmilla hallimaksuilla. Jatkossa tavoitteena on kehittää toimintamalli, joka voidaan siirtää myös muihin harrasteseuroihin ja lajeihin. Vastaavia selvityksiä tehdään parhaillaan eri hankkeissa muissakin Suomen suurimmissa kaupungeissa.

Lisätiedot: Projektin palvelumuotoilija Annika Järvelin 044-5446112 / annika@annikajarvelin.com tai PPJ:n varapuheenjohtaja Mikael Anthoni 040-700 53 67 / mikael.anthoni@ppj.fi