Futsal

Monet kutsuvat futsalia jalkapallon pikkuveljeksi, mutta varsinkin huipulla se on hyvin erilainen peli. Futsalin kehityksestä on esitetty monia eri versioita. Yleisimmin kuulee sanottavan, että futsal on keksitty jo 1930-luvulla Uruguayn Montevideossa. Nimi futsal tulee portugalin kielen sanoista Futebol de Salao, joka tarkoittaa salijalkapalloa. Eurooppaan laji rantautui 60-luvun lopulla. Hollannissa pelattiin ensimmäinen kansallinen sarja vuonna 1969.

Futsalissa kentällä on kerrallaan 4 kenttäpelaajaa ja maalivahti. Vaihdot ovat edestakaiset ja “lentävät”. Vaihtopelaajia voi olla korkeintaan seitsemän. Kansainvälisissä otteluissa ja kansallisissa sarjoissa pelataan 2 x 20 minuuttia tehokasta peliaikaa. Futsalissa ei ole paitsiota. Rajaheiton sijasta potkaistaan rajapotku.

Futsalissa lasketaan kumuloituvia rikkomuksia (vrt. koripallo). Kuudennesta rikkomuksesta alkaen vastajoukkue saa potkaista vapaapotkun vapaavalintaisesti joko toisesta rangaistuspotkupisteestä (10 metrin päässä maalista) tai rikkomuspaikasta. Rikkoneen joukkueen pelaajat eivät saa olla maalivahtia lukuun ottamatta pallon edessä. Kumuloituvat rikkomukset “nollautuvat” puoliajalla.

Maalivahti avaa pelin aina heittämällä. Palloa ei voi pelata maalivahdille takaisin ennen kuin pallo on käynyt vastustajan kenttäpuoliskolla tai vastustaja on koskenut palloon.
Virallisissa otteluissa on kaksi erotuomaria. Pelaajan saadessa punaisen kortin joutuu joukkue pelaamaan kaksi minuuttia vajaalla. Jos vastustaja tekee maalin kahden minuutin aikana, voi punaisen kortin saanut joukkue jatkaa peliä täysilukuisena maalin jälkeen (vrt. jääkiekon 2 min. jäähy). Punaisen kortin saanut pelaaja ei voi enää palata peliin.

Pelikentän mitat kansainvälisissä otteluissa on 38-42 x 18-22 metriä ja maalin 2 x 3 metriä. Futsalpallo on samankokoinen kuin jalkapallo nro 4, mutta futsalpallon pomppuominaisuuksia on vaimennettu.

Futsal maailmalla

Futsalia pelataan ympäri maailmaa ja pelaajia on useita kymmeniä miljoonia. Pelkästään Italiassa on noin 4 miljoonaa futsalin harrastajaa. Jalkapallon harrastajia Italiassa on “vain” noin miljoona. Myös Espanjassa ja Brasiliassa arvioidaan olevan enemmän futsalin kuin jalkapallon harrastajia. Nykyään ammattilaissarjoja pelataan jo useissa maissa mm. Espanjassa, Italiassa, Venäjällä, Portugalissa, Japanissa ja Brasiliassa. Monet jalkapallon entiset ja nykyiset supertähdet, mm. Zico, Ronaldo, Ronaldinho, Pele, Socrates ja Bebeto ovat oppineet hämmästyttävät taitonsa futsalia pelaamalla. Lähes jokainen brasilialainen junioripelaaja pelaakin futsalia ennen kuin siirtyy pelaamaan varsinaista jalkapalloa.

Futsal Suomessa

Suomessa opiskelijat ovat olleet lajin edelläkävijöitä. Suomi osallistui ensimmäisen kerran opiskelijoiden MM-kisoihin jo vuonna 1994. Vuonna 1996 MM-kisat järjestettiin Jyväskylässä. Suomen mestaruudesta on pelattu vuodesta 1997 lähtien.

Millainen peli futsal on?

Futsal on vauhdikas sisäpeli, jota voi pelata myös ulkona. Jalkapalloa huomattavasti pienemmän kentän johdosta laji vaatii pelaajilta paljon taito-ominaisuuksia, nopeita oivalluksia ja vilkasta pelisilmää. Samoja asioita kuin jalkapallossakin, mutta vielä korostetummin. Pelitilan ja pelaajien määrään suhteutettuna futsalissa pelaajilla on huomattavasti vähemmän aikaa reagoida tilanteisiin kuin jalkapallossa. Siksi peli vaatiikin huipputasolla hyvää peliälyä ja kentällisten hyvää yhteispeliä. Taktiset oivallukset ja niiden noudattaminen on pelissä tärkeää.

Juniorijalkapalloilijoille futsal on mitä parhain taidon ja peliälyn kehittämismuoto. Pienellä kentällä kaikki pääsevät osalliseksi peliin. Pelin aikana kaikille tulee paljon kosketuksia palloon ja pelaajat oppivat hallitsemaan palloa ahtaassa tilassa. Futsalin avulla on helppo kehittää pallonhallintaa ja tekniikkaa. Futsal tuo mukavaa vaihtelua harjoitteluun, josta on varmasti hyötyä myös jalkapallokentillä.

Pienellä kentällä pelaajat oppivat reagoimaan nopeasti vaihtuviin tilanteisiin, jolloin myös pelisilmä kehittyy. Futsalissa pärjää myös fyysisesti heikommat, sillä kontakti ei ole sallittu. Näin myös pienemmät saavat mahdollisuuden loistaa, kun eivät jää isompien jalkoihin. Myös maalivahdit hyötyvät futsalista, sillä etenkin lähitorjuntoja tulee pelin aikana paljon ja pallon pelaaminen jalalla kehittyy.

Futsalissa olosuhteet ovat aina tasaisen hyvät ja osallistuminen futsal-sarjoihin takaa sen, että pelejä on myös talvikaudella.
(lähde: Palloliitto)