PPJ Uutiset

Niko Rajala aloittaa PPJ:n nuorisopäällikkönä 1.7.2021

Niko Rajala aloittaa 1.7.2021 PPJ:n toisena nuorisopäällikkönä. Niko on 42-vuotias ja erittäin kokenut jalkapallojunioreiden valmentaja. Hän on viimeiset 10 vuotta toiminut erilaisissa valmennus- ja koulutustehtävissä HJK:ssa.  Hänellä on valmentajan ammattitutkinto ja viimeistelee parasta aikaa Eerikkilässä UEFA A-tutkintoaan.

Nikon vastuualueena PPJ:ssä tulee olemaan erityisesti 12-15 -vuotiaiden joukkueet, sekä tytöt että pojat. Hän tulee toimimaan läheisessä yhteydessä joukkueiden valmentajiin ja muihin joukkueen toimihenkilöihin. Hän vastaa myös ikäluokkien kykykouluista sekä toimii D-junioreiden edustusjoukkueiden valmennustiimissä kerran viikossa. Uutena PPJ-toimintona Niko aloittaa seurassa aamuvalmennuksen syksystä 2021.

Niko tulee olemaan mukana jo poikien Eerikkilä-leirillä pe 9. – su 11.7. Hän tulee myös seuraamaan aktiivisesti PPJ-joukkueiden matseja Helsinki Cupissa.

Nikon puhelinnumero on 045 253 4774 ja sähköpostiosoite on niko@ppj.fi

Niko Rajala on innostunut uudesta pestistään PPJ:ssä. Hän tavallaan palaa juurilleen, koska on lapsena aloittanut futiksen Pallo-Pojissa.

Tervetuloa, Niko!

Sivurajaheitto: Valmentajien ylikunto

“Mulla oli pitkään yritystoimintaa, kunnes sitten ajauduin burn-outin partaalle. Sitten päätin lähteä tähän valmennukseen mukaan.”

– “Ai sä päätit hakea täältä (valmennuksesta) sitten uuden burn-outin” 

Tälläisen sananvaihdon kävivät kaksi valmentajaa Jätkäsaaren hallissa ennen harjoituspeliä. Toinen oli Veikkausliiga-legenda. Toinen maajoukkuelegenda. 

Muutamaa päivää aikaisemmin osallistuin erään koulutuksen starttiin, jossa oli lukuisia eri seuroissa toimivia valmentajia. Moni heistä totesi olevan liikaa kiirettä. Liikaa kiirettä eli liikaa stressiä töistä. 

Tiedän, että tässä lajissa valmentajat eivät rahan perässä juurikaan juokse. Seuratoiminnassa olevat uhrautuvat muista syistä. Pelaajien edestä. Seuran edestä. Tauotta. Liian usein antaen enemmän pois, mitä saa takaisin. 

Monissa seuroissa odotetaan kehittymistä, kun viikkotunneista kaikki menee jo olemassa olevien toimintojen ylläpitoon. Logiikka on: korjaa autosi ja aja sitä samaan aikaan. Pidä pyörät pyörimässä ja tuunaa samalla kulkuvälinettäsi. Yksin. Ihan liian usein yksin. 

Työteliäisyys on ihailtavan arvoinen asia. Se on ihailtavaa, kunnes se kroonistaa stressin. Ihan oma kokonaisuutensa on, että täysin tauotonta työntekoa, hyvinvoinnista ja palautumisesta viisveisaten, fanitetaan. Tälläisen kulttuurin luominen urheiluun on äärimmäisen vaarallista ja sen on loputtava. Heti. 

Omasta kokemuksesta voin kertoa, että kun ei palautumiseen jätä aikaa, niin se ottaa väkisin aikansa. Olen saanut olla kausina 2015-2020 osana kahdeksaa sarjanousua. Aihetta on ollut hymyyn. Paradoksaalisesti mitä enemmän aihetta, sitä pikaisempi hymy. 

Valmentajilta peräänkuulutetaan aina esimerkillisyyttä. Tälläinen ylitse pursuava liiallisen duunin painamisen esimerkki johtaa urheilijoiden burn-outiin – ylikuntoon. Onko se todella se esimerkki, jota haluamme antaa? Onko tämä se kulttuuri, jota haluamme urheiluun luoda? 

Tässä vielä lausahduksia ja suluissa mitä se oikeasti tarkoittaa koutseille:

“Pelit on nyt takana, eiköhän vedetä huomenna vähän happea” (Analysoidaan videolta edellinen matsi seuraavana päivänä ja käydään Espoossa tarkkailemassa tulevaa vastustajaa) 

“Treenit kestää 90min” (Suunnittelet treenejä 30min, tulet paikalle valmistelemaan treenit 30min aiemmin, loppupalaveri ja muut häsläykset 15min, käyt koutsitiimin kanssa läpi seuraavaa päivää 15min ja huomaat, että olet käyttänyt aikaa treenitapahtumaan kaikkinensa kolme tuntia) 

“Onneksi olkoon 6-0 voitosta koutsi!” (Masa sai liian vähän peliaikaa ja vastustajalta puuttui kolme parasta pelaajaa. Väärin voitettu). 

Ymmärrettävistä syistä valmentajat taistelevat kyynistymistä vastaan. Miksi kuitenkin lajirakkaus niin usein voittaa kyynisyyden? 

Ollaan rehellisiä: onhan tämä laji nimeltä jalkapallo ihan huikea laji. Ja nyt vastaus, että miksi. 

1) Yhteisö. Se kun olet osana jotain. Todistamassa pelaajien riemua treeneissä ja peleissä. Lohduttamassa tappioiden ja pettymysten jälkeen. Tutustut pelaajiin, seuran ihmisiin, pelaajien vanhempiin. 

2) Kollegat. Jaat kokemuksia ja tunteita valmentajatovereidesi kanssa. Samaistut. Kasvat ja kehityt. 

3) Tarinat. “Muistan silloin 2014, kun oltiin Pärnussa…”. 

Yksikin kehu. Yksikin mitä-kuuluu-puhelu. Yksikin muistaminen. Yksikin kokemus, joka lisää tunnetta työn merkityksellisyydestä, on kiinnittävä tekijä lajiin. Sen rakastamiseen. Valmentaja on antajan, ei ottajan roolissa. Sille riittää, että tietää antaneensa jotain. Jokin asia, mikä vahvistaa asian olevan niin.

Kesä ja sarjat. Aah. Ihanaa!

PPJ Junnulehti 1/2021 on ilmestynyt

PPJ:n oma jäsenlehti, PPJ Junnulehti ilmestyy 3.6. ja se jaetaan kaikkien jäsenten kotiosoitteisiin. Lehdessä on teemana luonnollisesti kesän EM-kisat, toki siinä esitellään myös PPJ:n toimintaa – tällä kertaa myös englanniksi ja ruotsiksi! Lehtiä on saatavilla myöhemmin myös Jätkäsaaren hallilta, ja pdf-versiota pääset lukemaan täältä

PPJ Jäsentiedote 5/2021 on ilmestynyt

PPJ Jäsentiedote 5/2021 on lähetetty jäsenten sähköpostiin 31.5.2021 Se sisältää runsaasti ajankohtaisia asioita PPJ:n toiminnasta. Mikäli haluat liittyä Jäsentiedotteen postituslistalle, voit tehdä sen etusivun kautta kohdasta “Tilaa uutiskirjeemme”. Kaikki Jäsentiedotteet löydät myös Jäsentiedotearkistosta.

Kesälomalla maksuttomia aamutreenejä 10-17 -vuotiaille PPJ:läisille

PPJ:n ilmaiset aamutreenit palaavat jälleen viheriöille. Harjoitukset ovat suunnattu 10-17-vuotiaille pelaajille. Aamutreenit järjestetään kesä-heinäkuussa ja elokuun alussa kesäloman aikana. Alla tarkemmat tiedot kentistä ja aikatauluista. 

Aamutreeneissä valmentajina toimivat PPJ:n valmentajat. Kesän aamuharjoitusten tavoitteina on tarjota pelaajille kehittäviä harjoituksia mielekkäällä tavalla. Jaksat varmasti omatkin joukkuetreenit iltapäivällä tai illalla. Aamutreeneihin ei tarvitse tehdä erillistä ilmoittautumista.

KALENTERI AAMUTREENEIHIN:

Kesällä järjestetään seuran aamutreenejä ajanjaksoilla 21.6.–7.7. ja 2.8.–10.8. seuraavanlaisesti. 

MAANANTAI JÄTKÄSAARI

10.00-11.00 (2009-2011 -syntyneet)

11.00-12.00 (2004-2008-syntyneet)

TIISTAI PYRKKÄ

10.00-11.00 (2009-2011 -syntyneet)

11.00-12.00 (2006-2008 -syntyneet)

KESKIVIIKKO JÄTKÄSAARI

10.00-11.00 (2009-2011 -syntyneet)

11.00-12.00 (2004-2008 -syntyneet)

Hyvästit Hernesaaren hallille

Hernesaaren kaupunkirakentaminen etenee, ja toukokuussa on tullut aika myös PPJ:n kuplan väistyä rakentamisen tieltä. Kuplan sekä kenttäalueen purku tulee olemaan suuritöinen urakka, johon tarvitaan apua sekä ulkopuolisilta että PPJ:läisten talkooporukalta. Hernesaaren halli puretaan 21.-23.5. viikonloppuna – ilmoittaudu mukaan talkoisiin joukkueesi kautta, apuasi tarvitaan!

SIVURAJAHEITTO: Topi Pietilä – Jätkäsaaren kuningas

Toukokuussa PPJ nuorisopäällikkö Jesse Laajarannan aiheena on esikuva, josta hyvänä esimerkkinä toimii hänen oma PPJ-kollegansa Topi Pietilä:

“Kesäkuu 2010, Topi Pietilän MPS:n kesäleiri Koillis-Helsingin parhaalla vapaa-ajan fudsikentällä Salotiellä. Pelaajia on solkenaan ja kaikki leirillä toimii täsmällisesti. Pelaajat ovat innoissaan ja sää hellii. Olin 16-vuotias apuohjaaja ja hyvin nopeasti tuli selväksi, että tätä valmentajaa kunnioitetaan suunnattomasti pelaajien ja seuran valmentajien keskuudessa.

Toukokuu 2021, Topi Pietilä astelee Jätkäsaaren iltapäivässä ensimmäisiin harjoituksiin. Hänen kykynsä kehittää ja inspiroida pelaajia on ollut asia, jota olen ihaillut aina. Intohimoakaan ei ole puuttunut. Tämä pitkän linjan valmennus- ja seuratoiminnan veteraani on tuonut suunnattomasti iloa lasten ja nuorten arkeen.

11 vuoden aikana olen saanut oppia mielettömän paljon häneltä. Jokaisella pelaajalla ja valmentajalla on varmasti omat inspiraation lähteensä. Kiistatta Topi on minulle henkilökohtaisesti se, jonka ansiosta/takia itsekin lähdin valmennuspolulle. Jokainen valmentajan päivä ei voi olla helppo. Kentällä työskentely voi tapahtua intohimosta käsin, mutta samalla siihen on varattava mielettömästi energiaa.

On hienoa nähdä millaisia valmentajia PPJ:llä on seurassa esikuvinaan. Pelaajille ja valmentajat toinen toisilleen. Esimerkillisyys on yksi tärkeimpiä asioita urheilussa. Topi antoi minulle valmentajana tuon esimerkin. Sain rauhassa kasvaa ja oppia valmentajana. Seuraten ennen kaikkea hänen esimerkkiään. Olen pitkään halunnut kiittää minun valmennuspolkuni ensimmäisen esikuvan antamasta inspiraatiosta ja esimerkistä, joten tässä se nyt tulee.

Kiitos Topi Pietilä – Jätkäsaaren Kuningas!”