SIVURAJAHEITTO: Nytkin puhuu valmentaja – pk-seudun pelaajien värväys

Palloliiton uudessa podcastissa käsiteltiin ensimmäisessä jaksossa seurojen pelaajien värväystä. Petri Pasasen juontama ohjelma, jossa vieraina oli Eerikkilän jalkapallopalveluiden päällikkö Erkki Valla ja pelaaja-agentti Teemu Turunen. Keskustelu oli mielenkiintoinen ja sen voi löytää osoitteesta: Palloliiton uusi podcast: Nyt puhuu valmentaja | Suomen Palloliitto

Aihe koskettaa tietysti myös PPJ:tä, joka on nimenomaan aikaisemmin identifioitunut alle 12-vuotiaiden ja erityisesti aloittavien ikäluokkien seurana. Olemme tarjonneet priimaa, ja tarjoamme priimaa myöskin jatkossa. Tästä suuri kunnia kuuluu valmennuspäällikkö Axel Orrströmille, nuorisopäällikkö Topi Pietilälle ja junioripäällikkö Jussi Korpiselle.  

Olemme myös määrätietoisesti rakentaneet askel askeleelta yhä vahvempaa polkua yli 12-vuotiaiden toimintaan. Tuskin kukaan jaksaa kiistää, että olemme onnistuneet projektissa paremmin kuin kukaan olisi odottanut. Edes seuran sisällä ei osattu aavistaa näin nopeaa kehitystä. Minulla valmentajana on ollut jatkuvasti vastuu PPJ:ssä arvioida kunkin yksilön tilannetta, kannattaako PPJ:hin jäädä vai lähteä. PK-seutu kuhisee täynnä laadukkaita nuoriso- ja aikuisvaiheeseen panostavia seuroja. Konkreettinen esimerkki viime kaudella oli, kun ei ollut varmaa nouseeko edustusjoukkue Kakkoseen vai säilyykö paikka Kolmosessa. Ilmoitin hyvissä ajoin pelaajille, joiden kuuluisi lähteä eteenpäin meidän seurastamme, mikäli Kakkosen paikkaa ei tulisi. Yksilön etu oli päällimmäisin ajatus.  

Olen ottanut aiemmin vahvasti kantaa tasoryhmien perustamiseen. Pointtini oli, miten ne perustetaan on ratkaisevaa (viestintä, rehellisyys, avoimuus jne.). Mitä tulee värväämiseen? Pointti on, miten se tehdään. Ei ole mielestäni kovinkaan rehellistä toimintaa, että naapuriseurat rekrytoivai pelaajia tietämättä, millaista pelaajapolkua rekrytoinnin kohteena olevasta seurasta rakennetaan. Espoo ja ylempänä sijaitsevat Helsingin alueet kuulolla: me teemme täällä Etelä-Helsingissä laadukasta työtä. Ammattilaisuudesta haaveilevat pelaajat ovat hyvissä käsissä.  

Kaikissa seuroissa on varmasti yksittäisiä ikäluokkia, yksittäisten pelaajien kohdalla, jolloin lähtö kehityksen kannalta on paras vaihtoehto. Silloin seurojen välillä käydään dialogia. Seurojen dialogi ei tarkoita pelaajan perheen ja rekrytointia harrastavan seuran välillä. Se on ensimmäisenä mainitun jälkeinen prosessi.  

Itse toivoisin, että Pohjois-Helsingistä nousisi yli 12-vuotiaiden toimintaan ehjä ja vahva seura kilpailullisesti. Toivon, että esimerkiksi PK-35 tai MPS saa paikkansa myös B- ja A-junioreissa SM-karsinnoissa säännöllisesti. Mikäli näin kävisi lupaan, etten värvää teiltä yhtäkään pelaajaa siinäkään tilanteessa. Enkä varsinkaan tilanteessa, jossa pelaajien arki urheilijana menestymisen kannalta on turvattu.  

Kaikilta valmentajilla täytyy olla selkärankaa kertoa pelaajille, onko lähtö seurasta ajankohtaista. Kaikki muu olisi itsekästä ja epärehellistä. 

Jesse Laajaranta, Nuorisopäällikkö, Pallo-Pojat Juniorit ry

Tags: