SIVURAJAHEITTO: Valmentajan sopeutuminen ja sanojen merkitys

“Se toimi silloin, joten se toimii varmasti nytkin!”. Vai toimiiko sittenkään? On tiettyjä asioita, jotka paranevat vanhetessaan. Sitten on niitä, jotka eivät. Täysin samalla tavalla kuin politiikassa, myös valmennuksessa ja kaikissa ammateissa, jossa esiintyminen on isossa roolissa, iskulauseet jäävät elämään. Kun monimutkaiset asiat puetaan tarpeeksi selkeisiin sanoihin ja niitä yksinkertaistetaan puheen tasolla, niin muistijälki jää avoimesti kuuntelevien mieleen tiukasti. Valmentaja ei ikinä voi tietää mikä lausahdus, palaute tai kommentti kenessäkin jää vaikuttamaan, kuinka paljon ja kuinka pitkään.

Sen täytyi olla vuosi 2012, kun kävin kaiken muun elämän ohella silloista Palloliiton D-valmentajakurssia. Kouluttajana Myllypurossa Jani Honkavaara. Nuori ja nousukiidossa oleva valmentaja. Paradoksaalisesti parhaat (lue: mieleenpainuvimmat) koulutusten opit tulevat jossain muualla kuin luentosalissa. Rehellisesti sanottuna en muista varmaan yhtäkään asiaa silloisista teoriaosuuksista. Ja voin sanoa, että Honkavaara oli jo silloin erittäin pätevä kouluttaja. Lounastauolla muistan elävästi, kun ”Honsu” kertoi, että hän on oppinut valmentaessaan, että: ”Tärkeintä ei ole se mitä sanot, vaan miten sen sanot mitä sanot”. Se oli noin 10–15 sekunnin mittainen puheenvuoro, joka jäi mieleen ja jäi vaikuttamaan minuun henkilökohtaisesti paljon. Honkavaara on sittemmin voittanut valmentajana Suomen mestaruuden ja Ykkösen. Nykyisin hän toimii pääkouluttajana UEFA A- ja PRO-kursseilla.

Tiet toivat Honkavaaran kanssa hetkellisesti yhteen viime lokakuussa, kun hän oli esittelemässä UEFA A -koulutettaville SJK:ssa luomaa pelitapaansa ja minut pyydettiin Toni Korkeakunnaksen toimesta kertomaan PPJ BSM:n seurahistorian ensimmäisestä taipaleesta SM-sarjassa. Honkavaarasta heijastui vahvasti jatkuvaan oppimiseen ja kehittymiseen tähtäävä valmennusajattelu. Tietyssä osaamisen vaiheessa ihminen tietää varmasti sen mitä tietää, mutta samalla hän tietää, että tieto saattaa vanhentua ajan kuluessa, jolloin se on syytä päivittää ja pysyä hereillä kehityksenkulussa. Kehittyminen alkaa olemaan päätöksessään, jos ei ole valmis enää kuuntelemaan, kun esitetään toisenlaisia näkökulmia ja mielipiteitä. Ne tarjoavat mahdollisuuden itsereflektiolle, joka on korvaamaton taito kehittymisen polulla.

Tämä ei tarkoita sitä, että valmentajan tulisi elää jatkuvassa päättämättömyydessä. Päinvastoin – on tehtävä ratkaisuita. Päätöksiä, joihin luottaa tässä ajassa. Mutta niistä on oltava valmis myös tarpeen tullen tulla luopumaan.

Sana valmentaja herättää ihmisissä varmasti erilaisia mielleyhtymiä. Isona muutoksena voidaan pitää korostunutta tiimiajattelua. Resursseja ja asiantuntijuutta on käytettävissä paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Jos joskus valmentaja kertoi tasan tarkkaan aina, miten tehdään, niin nyt se on enemmän keskustelunjohtamista joukkueen sisällä. Mutta on myös tilanteita, jolloin asioita pitää saada nopeasti aikaan ja on oltava kyky asettua auktoriteetiksi, koska se palvelee varmasti tietyissä tilanteissa paremmin. Uusien trendien noustessa, meillä on omituinen tapa ”dumata” täysin kaikki vanha. Ja heti perään huudellaan, että ei saa ajatella mustavalkoisesti. Olisiko kuitenkin niin, että tarvitsemme ajattelua boksin sisä- ja ulkopuolelta? Mustavalkoiselle ajattelulle on myös oma aikansa ja paikkansa. Tilannetaju on myös korvaamaton taito kehittymisen polulla.

On tärkeää muistaa, että valmennusosaaminen on todella paljon muutakin kuin lajiosaamista. Jos asian yksinkertaistaa, niin lajiosaamisesta rakentuu vahvasti kompetenssi siihen mitä sanot. Se, että puhut asiaa ja parhaan mahdollisen tiedon mukaisesti. Valmennusosaamisen ytimessä on yhtä lailla vuorovaikutustaidot, joihin kuuluu kyky olla läsnä, kyky kuunnella ja kyky esiintyä. Näistä palasista rakentuu kompetenssi miten sanot -osuuteen. Nämä edellä mainitut taidot rakentavat vaikuttavuutta asiasisältöön. Laadukkaaseen valmennukseen tarvitaan kaikkia näitä.

SIVURAJAHEITTO on PPJ:n nuorisopäällikkö Jesse Laajarannan valmennusta ja jalkapalloa käsittelevä kolumni, joka ilmestyy noin kerran kuussa.

Tags: ,